24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

zupinimo tuberkuloz razomЩорічно 24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я в усьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом. Саме цього дня в 1882-му році в Берліні доктор Роберт Кох оголосив про відкриття цієї страшної хвороби, яка до цих пір загрожує кожному з нас. У 1993 році ВООЗ об'явила туберкульоз національним лихом.

Основною причиною зростання захворюваності є зниження рівня життя населення, зростання алкоголізму, наркоманії, величезна армія бомжів, звільнені з виправних установ. Суттєву лепту вносить і міграція населення, різко зросла за останні роки. Важливим чинником, що сприяє росту захворюваності, є скорочення охоплення населення профілактичними оглядами та зменшення частки хворих на туберкульоз, виявлених на ранніх стадіях.

Туберкульоз - одне з найдавніших інфекційних захворювань. Це хронічне інфекційне захворювання характеризується утворенням в органах специфічних запальних змін. Туберкульоз вражає практично всі органи і системи організму. Але найбільш частою локалізацією туберкульозу є органи дихання.

Збудником туберкульозу є мікобактерії туберкульозу. Джерелом зараження є хворі люди або домашні тварини. Основне джерело зараження - хвора людина. Найчастіше туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом (через легені дорослої людини за добу проходить близько 15 кубометрів повітря). При кашлі, чханні, розмові хворого на туберкульоз в повітря, на підлогу і стіни кімнати, предмети побуту, потрапляють дрібні крапельки мокротиння й слини. Мікроби після висихання мокроти довго залишаються життєздатними, особливо в слабоосвещенних місцях, навіть у висохлої мокроті і на різних предметах вони виживають до шести-восьми місяців. Це обумовлює можливість контактно-побутовий передачі через посуд, білизна, книги.

Виживаність збудника туберкульозом вивчали на поверхні грунту на глибині 5, 10, 20 см. Збудник туберкульозу в мерзлотних грунтах виявляє значну стійкість до впливу несприятливих факторів. Наражаючись багаторазового замерзання і відтавання, він зберігає життєздатність на поверхні грунту 12 місяців.

На туберкульоз хворіють не тільки люди, але і тварини. Тому можливе зараження при вживанні некип'яченого молока, непроварені м'яса, яєць, при догляді за хворими домашніми тваринами.

Тому туберкульозом можна заразитися де завгодно і необов'язково в результаті прямого контакту з хворим. На туберкульоз хворіють люди різного віку і статі. Паличка Коха не розрізняє соціального статусу, і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих.

Лікувати туберкульоз складно, тому що він "мутував" і пристосувався до тих препаратів, які на нього раніше впливали. З'явилися мікобактерії туберкульозу, стійкі до лікарських засобів. Це відбувається через несприятливу екологічного середовища і прийому медикаментозних засобів без призначення лікаря.

Вчасно виявлений туберкульоз краще піддається лікуванню. Можна вилікувати 92-95% хворих.

Щоб уберегти себе від зараження туберкульозом, необхідно:

- відмовитися від шкідливих звичок, які знижують опірність організму;

- слідкувати за чистотою і порядком в приміщенні і за його межами;

- не допускати захаращення і скупчення пилу;

- щодня проводити прибирання квартири і меблів вологим способом, як можна частіше провітрювати приміщення;

- не чистити в кімнаті одяг і взуття;

- завжди мити руки перед їжею, дотримуватися режим харчування;

- не купувати м'ясо, молоко на стихійних ринках, у їжу вживати тільки кип'ячене молоко;

- дотримуватися режим праці та відпочинку;

- гартувати свій організм, займатися фізкультурою і спортом, частіше бувати на свіжому повітрі;

- боротися зі стресом;

- регулярно проходити флюорографічне обстеження.

Дотримуючись необхідних запобіжних заходів, можна убезпечити себе від небезпеки зараження. Боротьба з туберкульозом буде успішною тільки тоді, коли ми всі разом будемо дотримуватися правил боротьби з підступною хворобою і вимагати виконання їх від оточуючих.

Всесвітній День боротьби з туберкульозом був заснований для того, щоб закликати населення берегти власне здоров'я.

Додаткова інформація